Jak pečovat o nemocného rodiče a nezbláznit se

  1. Potřebujete si uvědomit, že i v této situaci, jste stále vy na 1. místě. Je to něco jako když v letadle, nasazujete dýchací masku sobě a po té dítěti

Co to znamená? Že i v takovéto životní situaci pečujete i o sebe. Jak? Dáváte si péči, kterou už znáte nebo si necháte pomoci třeba od kouče, který vám pomůže sestavit si plán péče nebo spolu s ním najdete, to, co konkrétně Vám Vašemu tělu, mysli, duši udělá dobře.

Zde je inspirace pro Vás, se kterými mám zkušenost, také žiju se situací – péče o rodiče.

Masáže – půjdete k odborníkovi nebo se spojíte se mnou a já vám ukážu sebe – masáž, kterou si poskytuji sama sobě – jde o pár masážních tahů na hlavě a doteky na těle. Říkám tomu Vědomý dotek a moc ho mám ráda. Hlavně v době, kdy třeba z finančních důvodů nemohu k masérovi nebo jsem prostě v psychicky náročnější situaci a potřebuji rychlou úlevu.

Koučink – jde o metodu, která mi pomáhala a pomáhá v obdobích tzv. chaosu. A to, když onemocní rodič může nastat.

Nebo Vám onemocní rodiče, chodíte do práce, staráte se o děti, o sebe, o manžela…to je potom nálož. Tak Vám kouč poskytne oporu v tom, že sestavíte plán a kroky Jak se postarat o výše jmenované a mít i v této situaci čas pro sebe. Nebo najdete jiné řešení.

Malování – zdá se, že to vypadá jako blbost, malování a péče? No, záleží jak se to vezme. Malování, které jsem si vytvořila a nese název Plynoucí malování nebo Malování intuicí. Co já vím, je úžasné v tom, že Vám pročistí hlavu. Napíšete slovo a malujete, tvary, barvy vybíráte podle toho, jak přicházejí. Prostě mysl uvolníte tím, že vše, co v ní je vpustíte na papír. Lehkost, těžkost, hněv, lásku, smutek, prostě vše. Je to prostě úžasné a ještě když se Vám podaří najít si termín na naší zahradě, tak zažijete něco, co přináší klid, radost, prožitek.

Psaní si deníku – možná jste si psali deník, když Vám bylo 15? Já to psaní nazývám Prostě piš….cokoliv, co Tě napadne. Vše, úplně vše- Radosti, starosti, stížnosti, smutky, nadávky. Ano i nadávky. Ty uvolňují napětí v těle. Potom si můžete klást otázky.

Co teď potřebuji? 

Co je můj další krok? 

Velmi to pomáhá. 

Tam se už Vám může objevit odpověď, potřebuji, aby mi někdo pomohl s péči o nemocného rodiče. A kdo je ten, kdo mi pomůže?

Třeba Charita a další otázka. Co teď udělám? 

Půjdu a zavolám na charitu. A pak? To už uvidíte sami.

Ještě je jedna věc, která pomáhá. Napiš mi zprávu, email a já Ti pošlu Dárek elektronickou knížku Vědomá všímavost. 

2. Jdete do akce a pečujete o nemocného rodiče

Jak? 

  • poskytnete péči, kterou dokážete poskytnout – třeba odvoz k lékaři, povídání si, naslouchání
  • delegujete péči např.: pečujete vy, rodina – sestry, bratři, kamarádi, charita
  • frekvenci péče si určíte podle toho, jak se cítíte vy – 1 krát týdně? 2 krát týdně? Telefonicky, osobně?

Máte i vy nějaké tipy, jak pečovat o nemocné rodiče a nezbláznit se? Chtěli byste podporu kouče?

Napište mi zprávu, komentář, email. 

Tady máte odkazy – pavlivlasakova@seznam.cz, FB Pavla Vlasáková (3) Faceboo     

Těším se na Vaše zprávy. Ráda je sdílím a inspiruji další ženy k psychické ,,pohodě,, i v tak náročných situacích jako je péče o nemocného rodiče.

Mějte pěkné dny

Pavla Vlasáková

  Jmenuji se Pa.Vla, Pavla Vlasáková, jméno mi dali rodiče, příjmení jsem převzala od svého druhého manžela, jsem za něj ráda, líbí se mi. Baví mě osobní rozvoj, spiritualita, ráda inspiruji, ráda si hraji. Ve svém projektu „Obrázky z přítomnosti promlouvají" Vám nabízím inspirace, jak o sebe pečovat, mít se ráda, jak žít s dávkou stresu, kterou tělo dokáže zpracovat, jak žít v přítomném okamžiku tady a teď, ukážu vám, jak  objevovat fyzickou energii a chuť žít vlastní život v radosti, klidu, spokojenosti a harmonii. Můj příběh si přečtete zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.